5 Τοξικοί τύποι ανθρώπων που πρέπει ν’ απομακρύνουμε άμεσα από τη ζωή μας

5 Τοξικοί τύποι ανθρώπων που πρέπει ν’ απομακρύνουμε άμεσα από τη ζωή μας

Πολλές φορές, βλέποντας ανθρώπους που τολμούν κι επιτυγχάνουν στις προσπάθειές τους, θέλουμε να γίνουμε σαν κι εκείνους, ν’ αποκτήσουμε κι εμείς την «τύχη» τους, και να γνωρίσουμε κι εμείς τη γεύση της επιτυχίας στις πρωτοβουλίες μας.

Υπάρχουν πολλές συμβουλές, οδηγίες, προτροπές που μας λένε το «πώς» μπορούμε να επιτυγχάνουμε.

Να μην παραιτούμαστε, να δίνουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να κάνει λάθη, να σκεφτόμαστε θετικά κλπ. Πολλές φορές, δοκιμάζοντας να τα κάνουμε όλα αυτά, συναντάμε δυσκολίες. Είτε από δικούς μας φόβους κι αναστολές, είτε από το περιβάλλον μας. Κι όταν λέω το περιβάλλον μας, εννοώ τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλούμε καθημερινά. Φίλοι, συνάδελφοι, οικογένεια, κοινωνικός περίγυρος.

Τι είδους φωνές ακούγονται γύρω μας απ’ όλους αυτούς; Είναι φωνές που ηχούν και γεμίζουν το χώρο με αέρα αισιοδοξίας, πίστης και δύναμης; Ή μήπως είναι φωνές που δημιουργούν μια ζοφερή ομίχλη μέσα στην οποία κυριαρχεί η ματαίωση; Μας βοηθάει να προχωρήσουμε αυτή η ατμόσφαιρα ή μας κρατάει πίσω, καθηλωμένους;

Είναι σημαντικό, αν θέλουμε να μπορούμε να προχωράμε με μεγαλύτερη ευκολία προς την υλοποίηση των στόχων μας, να μπορούμε να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους, που όταν σκοντάψουμε θα μας δώσουν το χέρι τους και θα μας προτρέψουν να συνεχίσουμε. Να μας πουν πως όλα θα πάνε καλά, να μας χαμογελάσουν, κι όχι να ενισχύσουν, ή ακόμα χειρότερα, να μας δημιουργήσουν τη σκοτεινιά της ματαίωσης. Ας δούμε λοιπόν 5 τύπους ανθρώπων, που αν λείψουν από δίπλα μας, οι μέρες μας θα γίνουν πιο ηλιόλουστες.

Ο μίζερος

Τον κουράζουν και τον ενοχλούν τα πάντα, εκτός από το να παραπονιέται. Εκεί επιδεικνύει τρομερή αντοχή. Βλέπει παντού κάτι άσχημο κι αρνητικό. Η Βενετία έχει υγρασία, τα λουλούδια είναι αλλεργιογόνα, το ηλιοβασίλεμα τον τυφλώνει, η μπύρα είναι πολύ κρύα, η τρύπα του όζοντος τον απειλεί, όλα είναι χάλια. Εννοείται, πως όταν αποτυγχάνει, φταίνε πάντα οι άλλοι, ο θεός τον εχθρεύεται, και το σύμπαν είναι βέβαιο πως συνωμοτεί εναντίον του. Όταν βλέπει κάποιον να τολμά και να διεκδικεί κάτι, τον επικρίνει ή τον υποβιβάζει. Θεωρεί τους ιδεολόγους ονειροπόλους ανόητους και φυσικά, προφητεύει την αποτυχία και τη ματαίωση των πάντων. Ακόμα κι αν ξεχωρίζουμε τον εαυτό μας, ως άνθρωπο πολύ διαφορετικό, είναι πανεύκολο να «κολλήσουμε» και σιγά –σιγά, χωρίς να το καταλάβουμε, να αρχίσουμε να συνηχούμε μαζί του, ενστερνιζόμενοι κι εμείς την αρνητική του διάθεση. Στην ουσία, αυτοί οι άνθρωποι ζητούν παρέα στο ζοφερό κόσμο τους. Το να νιώθουν πως υπάρχουν κι άλλοι που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο γύρω τους, τους κάνει να μη βιώνουν τη μοναξιά τους αλλά και τους βοηθάει να τρέφουν τη μόνιμη μιζέρια τους.

Ο ζηλιάρης

Ο ζηλιάρης, είναι ο άνθρωπος που ενοχλείται τρομερά όταν οι άλλοι γύρω του έχουν, κάνουν ή ζουν κάτι καλό. Είναι ο άνθρωπος που θα χλευάσει το νέο σου ρούχο, που θα περιγελάσει τη μικρή ή μεγάλη σου επιτυχία, που θα τονίσει πόσο λιγότερη αξία έχει αυτό που εσύ έχεις ή κατακτάς. Δεν θα σε συνοδεύσει στη χαρά σου. Την ώρα που θα του ανακοινώσεις πόσο καλά τα κατάφερες σήμερα στη δουλειά σου, θ’ αδιαφορήσει και ποτέ δεν θα σε συγχαρεί για τα επιτεύγματά σου, ούτε θα χαρεί με την επιτυχία σου. Στην ουσία, είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει σε καμία εκτίμηση τις δικές του ικανότητες, άρα πρέπει να σε υποβιβάσει για να μη νιώθει ανεπαρκής.

Ο αναξιόπιστος

Αυτός είναι ο άνθρωπος που ποτέ δεν μπορείς να βασιστείς πάνω του για τίποτα. Δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση, δεν σε διευκολύνει σε τίποτα, αλλά αντίθετα, σε θέλει εκεί διαθέσιμο να προσαρμόζεσαι στα διαρκώς μεταβαλλόμενα προγράμματά του και να τον εξυπηρετείς. Θεωρεί πολύ φυσιολογικό, εκείνος να σ’ έχει στη διάθεσή του, ενώ δεν νιώθει πως πρέπει ν΄ ανταποδώσει με κάποιον τρόπο τη δική σου παροχή. Είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει κανέναν σεβασμό στις προτεραιότητες και το χρόνο σου, και φυσικά, κανέναν σεβασμό σε όσα του προσφέρεις. Μήπως υπάρχουν εκατοντάδες καλύτερα πράγματα να κάνεις από το να ασχολείσαι μ’ έναν τέτοιον αχάριστο;

Ο ενοχοποιητικός

Ίσως από τις πιο τοξικές κατηγορίες ανθρώπων. Σε φορτώνουν με ενοχές για ό,τι κι αν κάνεις. Η επιτυχία σου, δεν πρέπει να σε κάνει να νιώθεις καλά, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν τα καταφέρνουν. Πως τολμάς να απολαμβάνεις κάτι, ενώ άλλοι άνθρωποι δυσκολεύονται; Είναι δυνατόν να θέλεις να πληρώνεσαι καλύτερα, ενώ άλλοι δεν έχουν καν δουλειά; Τολμάς να διεκδικείς καλύτερες συνθήκες ζωής, σχέσης, να έχεις όνειρα; Κι αν προχωρήσεις εσύ στη ζωή σου πως είναι δυνατόν να χαρείς, όταν εκείνοι δεν θα έχουν αυτά που εσύ (με συνέπεια και κόπο) απολαμβάνεις; Τα όνειρα όμως δεν μπορούν να υπάρξουν, κι ούτε να υλοποιηθούν όταν νιώθουμε πως η επιτυχία μας θα κάνει τους άλλους να νιώθουν άσχημα. Όποιος δεν είναι καλά έτσι όπως είναι, ας κάνει κάτι γι αυτό. Ας τους αφήσουμε πίσω να βράζουν στη μιζέρια τους κι ας προχωρήσουμε. Τα όνειρά μας είναι πολύτιμα για να τα προσφέρουμε τροφή στο πυκνό σκοτάδι του ενοχοποιητικού.

Ο φοβισμένος

Ο φοβισμένος βιώνει τον κόσμο γύρω του απειλητικό. Τα πάντα μπορεί να έχουν από άσχημη, έως καταστροφική έκβαση γι αυτόν. Φοβάται μονίμως, πως η αποτυχία κι η απογοήτευση τον παραμονεύουν σε κάθε του βήμα, κι έτσι προτιμά να μένει στην ασφάλεια της ακινησίας. Προφητεύει πάντα δεινά, ενώ βλέπει παντού απειλές κι εχθρούς. Είναι αυτό που θέλει κανείς δίπλα του την ώρα που ετοιμάζεται να διεκδικήσει κάτι; Τι είναι καλύτερο ν’ ακούσεις; Το «Καλή επιτυχία», ή το «πρόσεχε πολύ»;

Μήπως αναγνωρίσατε φίλους, συντρόφους, συνάδελφους ή γονείς κι αδέλφια σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες; Όποια κι αν είναι η σχέση μας μαζί τους, το καλύτερο που έχουμε να

κάνουμε, είναι να πάρουμε απόσταση από αυτά τα άτομα, κατ’ αρχάς μέσα μας, να αναγνωρίσουμε δηλαδή, πως αυτό είναι κάτι δικό τους, το οποίο ούτε είναι αληθινό ούτε μας αφορά. Ακολούθως, καλό είναι να πάρουμε και πραγματική απόσταση από αυτούς, όσο γίνεται, ειδικά σε περιόδους που ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε κάτι νέο. Τα άτομα αυτά, είτε ασυνείδητα, είτε συνειδητά, μας κόβουν τα φτερά, μας αναστέλλουν και μας μπλοκάρουν.

Η ζωή και τα όνειρά μας όμως είναι πολύτιμα, και είναι δική μας ευθύνη να κάνουμε ότι χρειάζεται για να χαρούμε τη ζωή μας και να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας. Με ή χωρίς αυτούς κοντά μας. Δεν χρειάζεται να τους ζητήσουμε την άδεια, δεν χρειάζεται να τους ζητήσουμε την έγκριση.

«Καθαριότητα» λοιπόν το συντομότερο!

Το άρθρο έχει πρωτοδημοσιευθεί στο jenny.gr

http://www.jenny.gr/5-toksikoi-tupoi-anthrwpwn-pou-prepei-na-apomarkunoyme/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *