Τα παιδιά μιλάνε. Εμείς ακούμε;

Τα παιδιά μιλάνε. Εμείς ακούμε;

Πολλά παιδιά περνούν το κατώφλι του ειδικού ψυχικής υγείας κυρίως λόγω των μαθησιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Αξιολογούνται και ακολουθούν θεραπευτικές μεθόδους για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, Ελάχιστη σχέση έχουν οι μαθησιακές δυσκολίες των περισσότερων παιδιών με τη νοητική τους επάρκεια.

Τότε, τι συμβαίνει;

«Αυτό που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να παραμένει στη σκιά είναι ότι συνήθως στον ειδικό οδηγείται το πιο υγιές μέλος της οικογένειας! Αυτό που θέλω να πω χρησιμοποιώντας τη φράση αυτή είναι ότι πολλά από τα προβλήματα ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας, αντικοινωνικής συμπεριφοράς, φοβιών, τραυλισμού κλπ. έχουν πολλές φορές την αιτία τους στο άγχος του παιδιού για καταστάσεις που βιώνει μέσα στην οικογένειά του.

Κατά κανόνα, ένα παιδί εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα ως αντίδραση σε καταστάσεις που του προκαλούν δυσβάσταχτο για τη συναισθηματική του αντοχή άγχος. Προβλήματα στη σχέση των γονέων του, διαζύγιο, δυσλειτουργική παιδαγωγική γραμμή, αλλαγές στην καθημερινότητα της οικογένειας, αυταρχικά ή ανύπαρκτα όρια, προβλήματα υγείας κάποιου μέλους της οικογένειας είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων στο παιδί. Καλό είναι λοιπόν, όταν ανακαλύψουμε ότι έχουμε ένα «προβληματικό» παιδί, να μπούμε σε σκέψη για το τι προσπαθεί να μας πει αυτό το παιδί με το «πρόβλημά» του.

Η Συμβουλευτική Γονέων (ακόμα και μόνο με τον έναν από τους δυο γονείς) καθώς και η Ατομική Συμβουλευτική (είτε το παιδί υποστηρίζεται από ειδικό είτε όχι) είναι μια διαδικασία που θα βοηθήσει το παιδί να απαλλαχτεί το συντομότερο δυνατό από την επιβάρυνση που του προκαλεί το σύμπτωμά του. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να υιοθετήσουν μια πιο λειτουργική συμπεριφορά, που θα βοηθήσει το παιδί τους να μην ξαναεμφανίσει το σύμπτωμα, όπως και ολόκληρη την οικογένεια να έχει μια πιο εύκολη και χαρούμενη ζωή».

2 σκέψεις πάνω στο “Τα παιδιά μιλάνε. Εμείς ακούμε;

  1. Georgia L. Απάντηση

    Στην σύγχρονη εποχή μας, δεν υπάρχει κάποιος γονέας από εμάς που να μην κάνει λάθη, η Συμβουλευτική Γονέων είναι μια απαραίτητη πολυτέλεια…

    • thnpoly Συντάκτης άρθρουΑπάντηση

      Georgia, όντως η Συμβουλευτική Γονέων είναι απαραίτητη, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να είναι πολυτέλεια. Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν πολύ προσιτές και λειτουργικές προσβάσεις στη Συμβουλευτική Γονέων!

      Θεανώ Πολυζωγοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *