Γιόγκα Γέλιου: Το γέλιο είναι γιατρικό!

Γιόγκα Γέλιου: Το γέλιο είναι γιατρικό!

Το γέλιο κάνει καλό!

Το λέει  όχι μόνο η λαϊκή σοφία, αλλά και η σύγχρονη ιατρική έρευνα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου γίνονται ορατές στο σώμα μας, στην ψυχολογία μας  και σε όλη τη στάση ζωής μας.

Οι μύες του σώματος τονώνονται, η έκφραση του προσώπου αλλάζει, η ικανότητα της αναπνοής βελτιώνεται, η καταθλιπτική διάθεση εξαφανίζεται, το ανοσοποιητικό μας ενισχύεται, η σωματική ενέργεια ανεβάζει ολοταχώς επίπεδα, η ικανότητά μας για επικοινωνία και σύνδεση με τους γύρω μας κυριολεκτικά μεταμορφώνεται,  η στάση ζωής μας και η δύναμη για ν’ ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας αυξάνεται.

Τι είναι η γιόγκα γέλιου?

Η Γιόγκα Γέλιου, μια επαναστατική μέθοδος που από το 1995 έχει  μεγαλειώδη απήχηση σε όλες τις χώρες του κόσμου, συνδυάζει το «χωρίς λόγο» γέλιο με αναπνευστικές ασκήσεις της pranayama yoga. Οι πάντες μπορούν να γελάσουν, ακόμα και χωρίς λόγο, χωρίς δηλαδή να υπάρχει χιούμορ, κωμικό γεγονός ή εύθυμη διάθεση. Το γέλιο προκαλείται με σωματικές ασκήσεις, σε ομάδες όπου τα μέλη έχουν μεταξύ  τους οπτική επαφή, και παιχνιδιάρικη διάθεση, και σύντομα μετατρέπεται σε πηγαίο, πραγματικό γέλιο που μεταδίδεται από το ένα μέλος της ομάδας στο άλλο.

Η ιδέα της γιόγκα του γέλιου, βασίζεται στην επιστημονικά αποδεδειγμένη θέση πως το σώμα δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στο γέλιο που προκαλείται από πραγματικά ευχάριστο ή αστείο γεγονός, ή σ’ εκείνο που γίνεται ως σωματική άσκηση. Τα οφέλη που προκύπτουν για το σώμα όμως είναι πάντα τα ίδια, και σε ψυχολογικό αλλά  και σε φυσιολογικό επίπεδο. Επίσης, δεν χρειάζεται να έχει κανείς γνώση, ή επαφή με την κλασσική  γιόγκα, ως σωματική ή πνευματική άσκηση.

Από το 1995, όταν ο  Dr Madan Kataria άρχισε να φτιάχνει τις πρώτες ομάδες γέλιου στην πόλη Mubai της Ινδίας μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί  6000 κλαμπ γέλιου 60 χώρες του κόσμου. Επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει τη χρησιμότητά της σε θεραπείες χρόνια πασχόντων, καρκινοπαθών, αναπήρων κ.α. καθώς και στη θεραπευτική αντιμετώπιση καταθλιπτικών διαταραχών, αγχωδών διαταραχών και μετατραυματικού στρες.

Οι συμμετέχοντες σε ομάδες γιόγκα γέλιου, αναφέρουν γενικότερη βελτίωση της κατάστασης της υγείας τους. Πολλοί αναφέρουν μείωση στις μολύνσεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, ενώ άλλοι βοηθήθηκαν σημαντικά στο να ξεπεράσουν την καταθλιπτική διάθεση αλλά  και χρόνια προβλήματα υγείας.

Η Γιόγκα γέλιου, βοηθάει στην απόκτηση και ενίσχυση μιας πιο θετικής και ελπιδοφόρας στάσης για τη ζωή και ενισχύει τη δύναμη των ατόμων να αντιστέκονται στα συναισθήματα, αδυναμίας, θλίψης και ανημπόριας .

Η δύναμη είναι μέσα μας, και πολλαπλασιάζεται όταν ερχόμαστε κοντά ο ένας στον άλλο! Ας την αποκαλύψουμε κι ας τη μεγαλώσουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *