Ομαδική Συμβουλευτική Γονέων

Οι γονείς εκπαιδεύονται

Οι γονείς εκπαιδεύονται

Η επίδραση που ασκεί το οικογενειακό περιβάλλον στην ανάπτυξη του παιδιού, είναι από πολύ παλιά γνωστή.

Η οικογένεια, ως ο χώρος στον οποίο γεννιούνται και  αναπτύσσονται  οι άνθρωποι, είναι υπεύθυνη για τη βιολογική, κοινωνική, ψυχική, συναισθηματική και νοητική εξέλιξή τους.

Πέρα από την ικανοποίηση των βιολογικών αναγκών των παιδιών, εξίσου σημαντική είναι και η ύπαρξη στην οικογένεια της κατάλληλης και αποτελεσματικής επικοινωνίας, του κατάλληλου τρόπου διαπαιδαγώγησης, αλλά και ενός ενθαρρυντικού και υγιούς κλίματος που θα διαμορφώσει έναν λειτουργικό και επαρκή αυριανό ενήλικα.

Το παιδί που βιώνει μέσα στην οικογένεια την αξία του, που εισπράττει την αγάπη και την αποδοχή των γονέων του, που ανατρέφεται με λειτουργικούς κανόνες και όρια, θα μεταβεί πιο ομαλά και πιο εύκολα στην εκτός σπιτιού κοινωνικοποίησή του και θα εξελιχθεί αργότερα σ’ έναν ώριμο και ευχαριστημένο ενήλικα.

Οι γονείς που μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα το παιδί τους, ν’ αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά του και να  το καθοδηγήσουν ώστε να γίνει ευτυχισμένο και καλά προσαρμοσμένο στις διάφορες φάσεις της ζωής του άτομο, έχουν εκπληρώσει με επιτυχία τον γονεϊκό τους ρόλο.

Όσο απλό κι αν ακούγεται  αυτό  στη διατύπωση, όσο κι αν οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση προγραμματισμένοι να αναθρέφουμε και να φροντίζουμε παιδιά, πολλές φορές είναι απαραίτητη η συμβουλή και η καθοδήγηση σε διάφορες φάσης του γονεϊκού ρόλου.

Η εποχή μας είναι μια εποχή μεγάλης πολυπλοκότητας. Οι ρόλοι των φύλων έχουν αναθεωρηθεί σε σχέση με το παραδοσιακό σχήμα του παρελθόντος, οι εργασιακές υποχρεώσεις των γονέων, οι διαφορετικές  μορφές οικογένειας, είναι μερικοί από τους τομείς που καλούμαστε πλέον να λειτουργήσουμε ως γονείς, με τρόπο αρκετά διαφορετικό από εκείνον των δικών μας  γονέων. Συνειδητοποιούμε πως παραδοσιακές παραδοχές σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα, ή ακόμα προκαλούν άσχημα αποτελέσματα στην ομαλή ψυχική ανάπτυξή τους.

Τα παιδιά με τη σειρά τους, προσπαθώντας να βρουν μια θέση μέσα στην οικογένεια, δοκιμάζουν διάφορους τρόπους, πολλές φορές παράδοξους και ανορθόδοξους. Παλινδρόμηση σε πιο ανώριμη συμπεριφορά, επιδείνωση σχέσεων με συνομηλίκους, ανυπακοή, ευερεθιστότητα, είναι μερικοί από τους τρόπους που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να ζητήσουν την προσοχή των γονέων τους, ειδικά σε μεταβατικές φάσεις, όπως πχ η πρώτη απομάκρυνση του παιδιού από το σπίτι και η παρουσία του στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού, η επάνοδος της μητέρας στην εργασία της, ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια κλπ.

Η Συμβουλευτική Γονέων στοχεύει στο να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν, αλλά και να εκπαιδευτούν οι γονείς σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών τους. Οι γονείς μαθαίνουν να διαχειρίζονται τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς ή επίδοσης που εμφανίζονται, μαθαίνουν πώς να βοηθούν πιο αποτελεσματικά το παιδί τους  στα θέματα της κοινωνικοποίησης και της εκπαίδευσής του, και κυρίως μαθαίνουν να δημιουργούν καλή σχέση με τα παιδιά τους, σχέση βασισμένη στην αμοιβαία αγάπη, την εμπιστοσύνη και το σεβασμό.

Η συμβουλευτική γονέων είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, που βοηθά αποτελεσματικά

στη δημιουργία καλύτερης και πιο ευτυχισμένης καθημερινότητας μέσα στο σπίτι.

Μας αξίζει να ζούμε όμορφα μέσα στο σπίτι μας, μας αξίζει να χαιρόμαστε την παρουσία ο ένας του άλλου.

 

Περιεχόμενο και δομή της ομάδας συμβουλευτικής γονέων

Η ομάδα συμβουλευτικής γονέων εξελίσσεται σε 12 2ωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Πρόκειται για μια κλειστή ολιγομελή ομάδα, (μέχρι 10 άτομα) η οποία ολοκληρώνει τον κύκλο της μέσα από δομημένη διαδικασία.

Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέση εμπιστοσύνης και μοιράζονται τους προβληματισμούς και τα ερωτήματά τους, αλλά και τα δυνατά σημεία και τις ιδέες τους.

Ως προς το περιεχόμενο, η συμβουλευτική περιλαμβάνει ένα μέρος ακαδημαϊκού τύπου πληροφόρησης, όπως :

  • εξελικτικά στάδια  της ανάπτυξης των παιδιών,
  • σχέσεις μεταξύ  αδελφών,
  • εργαζόμενοι γονείς,
  • διαζύγιο,
  • μονογονεϊκή οικογένεια,
  • μεταβάσεις της οικογένειας,
  • θέματα παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς,
  • μαθησιακές δυσκολίες,
  • πειθαρχεία,
  • σεξουαλική διαπαιδαγώγηση,
  • σχέσεις των γονέων μεταξύ τους,
  • προαγωγή πιο αποτελεσματικής επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια κλπ.

Η πληροφορία οργανώνεται και εμπλουτίζεται με βιωματικές ασκήσεις που προωθούν τη βαθύτερη κατανόηση των θεμάτων, την εξάσκηση σε τεχνικές επικοινωνίας, και την πιο βαθειά ενσωμάτωσή τους ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μέλους.

Η λειτουργία της δυναμικής της ομάδας είναι σημαντικό στοιχείο για τη συμβουλευτική γονέων και μάλιστα έχει ως ευχάριστη «παρενέργεια» τη δημιουργία ενεργών και ανθεκτικών δικτύων επικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης, που συνεχίζουν να λειτουργούν και μετά το πέρας της  ομαδικής συμβουλευτικής.

Δυναμώνοντας τους δεσμούς της οικογένειας, δυναμώνουμε τον εαυτό μας αλλά και  κόσμο μας!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *